Interpersoonlijke Neurobiologie

Limbische Lambada

op

Is het niet zalig om soms helemaal limbisch te gaan? Alle controle verliezen, je lijf laten regeren, je helemaal laat meevoeren op zwoele, sensuele muziek. Alleen maar zijn wat je lichaam op dat moment ervaart. Je besef van tijd en plaats totaal kwijt zijn.

Iedereen die mijn vorige blogs heeft gelezen weet inmiddels hoe belangrijk de prefrontale cortex is, daarmee kun je de emoties die voortkomen uit je limbische systeem beheersen. Dit is met name van belang wanneer je amygdala onterecht signalen afvuurt, bijvoorbeeld wanneer nare ervaringen uit het verleden worden getriggerd. Je wilt uiteraard niet dat je limbische systeem je prefrontale cortex gijzelt en je (ongewild) de bocht uit vliegt. Aan de andere kant is uit de bocht vliegen soms ook wel eens lekker, toch? 

Niet alleen ‘vecht of vlucht’ maar alle driften komen vanuit het limbische systeem. Als je ze laat gaan, kunnen ze je ontkoppelen van je bovenbrein. Dit is het deel van het brein dat ideeën genereert. Bijvoorbeeld dat je lambada jurkje net iets te veel van je gegroeide welvaartsbuikje laat zien of dat je (dans)partner misschien denkt dat je je ‘nu wel heel erg laat gaan!’. 

Ik zou ervoor pleiten dat we af en toe ook eens lekker dierlijk mogen zijn, die hebben immers nooit 'last' van zo’n goed ontwikkelde prefrontale cortex. Mijn hond is daarvan een prachtig voorbeeld. Vooral wanneer ze in haar loopse periode voor het raam hoereert door naar alle reuen in de straat joelen. Geen zelf observerend vermogen, geen hippocampus die tijd en plaats aan haar ervaringen verbindt (‘het gaat wel weer over’), geen zorgen over de dag van morgen (‘wil ik wel puppy’s?’) en bovenal, geen schaamte...  

Gelukkig kunnen wij dankzij onze goede verticale integratie elk moment besluiten om weer verbinding te maken met ons bovenbrein. En dat is ook wel zo handig als je bijvoorbeeld een inbreker hoort, je kind wakker wordt en begint te huilen of wanneer je mobiel je er aan herinnert dat je je moeder moet bellen. Omdat het vandaag Moederdag is.

Oh ja.....Moederdag!! Of zou zij nu, net op het moment dat jij belt, de limbische lambada staan te dansen? In dat geval is verbinden voor de verandering eens geen hoofdzaak. 

0
Getagged in: Verticale Integratie
  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 06 juli 2022

test

testtesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttest