Interpersoonlijke Neurobiologie

Ik mis haar nog elke dag

op

Drie maanden geleden overleed haar moeder. Ze is verbaasd hoeveel moeite het haar kost dit verlies te verwerken: “ik mis haar nog elke dag”. Ook al is ze inmiddels zelf grootmoeder, haar eigen moeder speelde in haar dagelijkse leven nog een belangrijke rol. Zodra er een nieuwtje was, belden ze elkaar. Eens per week dronken ze samen koffie of deelden ze de maaltijd. Moeder zat in bijna elke zin van haar verhaal.

Wanneer ze nu een nieuwtje heeft, schrikt ze ervan dat ze opnieuw naar de telefoon loopt, realiseert ze zich met de hoorn in de hand opnieuw dat de lijn voor altijd dood blijft, stromen de tranen opnieuw over haar wangen. 

Een persoonlijk narratief geeft orde en betekenis in je leven dat, net als het leven zelf, voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Het is geen digitaal Word-bestand waarin je bij veranderingen eenvoudig wijzigingen aanbrengt met 'zoek en vervang door'. Als je in de zinnen waarin moeder voorkomt de woorden 'wij' en 'samen' vervangt door 'ik' en 'alleen' verandert de betekenis van elke zin. 

Na het verlies van een dierbare zal jouw narratief drastisch veranderen totdat het opnieuw orde en zin in je leven geeft. Het is niet slechts een aanpassing van de zinnen van de tegenwoordige tijd naar de verleden tijd. Rouwverwerking is een actief proces waarin nieuwe betekenissen worden gezocht en waar de Word-processor je niet bij kan helpen.
Tijdens dit proces waarin betekenissen veranderen, tranen vloeien en lijden (over)leden wordt, ontstaat langzaam een nieuw narratief.

0
Getagged in: Narratieve Integratie
  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast woensdag, 30 september 2020

test

testtesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttesttest